З чого краще будувати будинок у 2022: ТОП 5 матеріалів

У сфері будівництва також є модні тенденції. Вони охоплюють архітектурні рішення, форми, способи оздоблення і навіть те, з якого матеріалу найкраще звести стіни будівлі. Саме на цій темі пропонуємо сьогодні детальніше зупинитися та познайомитись з ТОП-5 варіантами матеріалів, щоб будувати сучасний будинок.

Що потрібно враховувати під час вибору матеріалу?
Перш ніж будувати будівлю, потрібно визначитися, з якого матеріалу вона буде. І до вибору потрібно підійти з усією відповідальністю, щоб не вийшло як у казці про трьох поросят: сенс будувати хатину з тендітних будматеріалів, які пошкоджуватимуться від найменшого капризу погоди.

Основні фактори, які потрібно враховувати при вирішенні будувати будівлю:

довговічність. Варто розуміти, що дерев’яний дачний будиночок з бруса може виглядати красиво, але це не капітальна будова, в якій можна жити десятиліттями. Тому для постійного проживання краще будувати будинок із матеріалів, які гарантовано прослужать довго;
швидкість зведення стін. Будувати будинок із цегли дуже довго. Якщо тимчасовий період обмежений, краще вибрати модульні конструкції чи газоблоки. Наприклад, будинок із СІП-панелей можна побудувати буквально за кілька днів (без внутрішнього оздоблення та інженерних робіт);
технічні характеристики. Насамперед потрібно звертати увагу на теплоізоляційні, гідроізоляційні, звукоізоляційні властивості, стійкість до механічних деформацій, пожежної безпеки. Краще будувати будинки з матеріалів, які відповідають найвищим вимогам;
ціна. Будувати будинок із модульних конструкцій дешевше, ніж із цегли. Ви маєте чітко розуміти, на що вистачить вашого бюджету;
особисті побажання. Так, їх теж варто враховувати – адже майстри будуватимуть будинок для вас і ваша думка відіграє вирішальну роль.
Давайте розберемося у перевагах різних матеріалів, з яких сьогодні можна будувати котедж.

 

Читати повністю
Будинок із керамічних блоків
Багато хто вибирає будувати будинок з керамічних блоків.

З переваг цього варіанту варто виділити:

високу міцність. Такі стіни простоять не один десяток років;
екологічність, за цією характеристикою кераміку можна порівняти хіба що з дерев’яним брусом;
пожежобезпечність, керамічні блоки не горять і не плавляться під впливом вогню;
відмінні теплоізоляційні та звукоізоляційні властивості. Якщо ви плануєте жити в будинку взимку, будувати будинок із кераміки буде чудовою ідеєю.
Недоліки – високий рівень водопоглинання, крихкість та складність у проектуванні та укладання. Будувати будинок із керамічних блоків досить клопітно, це трудомісткий процес, тому цей варіант не найпопулярніший в Україні.

Цегляний будинок
Будувати будинок чи дачу із цегли – це вже класика. Навіть у разі появи на ринку величезної кількості альтернатив будувати будинок із цегли вирішує чи не більшість власників ділянок.

До основних переваг будинків з цегли віднесемо:

довговічність. Це варіант для тих, хто вирішив зводити будинок для наступних поколінь;
стійкість до дій гризунів, мікроорганізмів;
пожежна безпека;
можливість реалізації складних дизайнерських та архітектурних рішень.
Цегла підходить, щоб будувати багатоповерхові та одноповерхові будинки. Однак і вона має свої недоліки. Потрібна дуже ретельна підготовка та якісний фундамент, оскільки сама цегла досить важка, а щоб будувати міцні стіни, потрібна кладка в кілька рядів. Будувати будинок з цегли дорого – це стосується як вартості будматеріалів, так і трудомісткості процесу, що робить роботи дорожчими. Крім того, цегла має низькі теплоізоляційні властивості, і без використання утеплювачів не обійтися.

Будинок із газобетонних блоків
Газобетон – це дуже цікавий варіант, який виготовляють із цементного розчину та піску з додаванням до них спеціальних газоутворювачів. До основних компонентів може додавати попіл або гіпс. Після цього до них додається вода, яка запускає процес газоутворення, при застиганні в блоках утворюються численні пори. Для сушіння блоків зазвичай застосовують автоклави, за рахунок впливу пари воно займає менше часу, але головне підвищується міцність матеріалу. Зазвичай роблять великі моноліти, які потім розрізають на менші блоки, які можна використовувати для зведення несучої стіни.

Плюси будівництва будинків із газоблоку – це:

простота будівництва. Такий будинок можна звести за короткий час;
низька теплопровідність за рахунок пористої структури, що знижує втрати тепла та витрати на опалення;
екологічність. Газоблок – один із найбезпечніших матеріалів за умови, що ви купуєте його у надійного постачальника, який використовує високоякісну сировину для виготовлення блоків;
пожежобезпечність. Ще одна причина будувати будинок з газоблоку – його висока стійкість до вогню, він не тільки не горить, але може призупинити поширення полум’я;
стійкість до дії мікроорганізмів. На стінах не виникає середовище, сприятливе для розвитку цвілі, грибка, бактерій;
доступна вартість. Ціна матеріалу досить демократична.
З мінусів газобетону виділимо високий рівень поглинання води, що може досягати 35%. Це знижує міцність та термін експлуатації конструкції, особливо у вологому кліматі. Однак цей фактор можна нейтралізувати за рахунок використання високоякісної гідроізоляції та системи вентиляції. Якщо ви вирішили будувати будинок із газоблоку, потрібно враховувати особливості кріплення – для цього будуть потрібні спеціальні дюбелі гвинтового або універсального типу.

Будинок із піноблоку
Піноблок – схожий з газоблоком матеріал, проте дешевший в середньому на 25%, оскільки виробництво простіше. Його роблять з піску, води, цементу та газоутворювача, зазвичай – піни на основі поверхнево-активних речовин.

Серед ключових переваг будинків з піноблоку виділимо:

досить високий рівень теплоізоляції та шумоізоляції;
комфортна робота за рахунок малої ваги блоку, що прискорює процес будівництва;
високі показники стійкості на стиск;
пожежобезпечність;
піноблоки не бояться впливу цвілі та шкоди від дій гризунів.
Проте є й мінуси. Піноблоки мають низьку міцність на вигин, тому для будівництва рекомендується використовувати матеріали, які полежали мінімум 28 днів. Також до мінусів віднесемо низьку усадку та можливі проблеми з геометрією.

Будинок із СІП-панелей
Будинок з СІП панелейКаркасний будинок – це один із найкращих варіантів. Він дозволяє заощадити час, гроші та нерви. СІП-панелі підходять, щоб будувати невеликий одноповерховий котедж або розкішний приватний заміський будинок. Переваги будувати будинок із СІП-панелей – це:

висока швидкість будівництва. Котедж із СІП-панелей можна звести буквально за кілька днів;
низька вартість будівництва. Таунхаус із модульних конструкцій обійдеться набагато дешевше, ніж інші варіанти;
екологічність та безпека. Ці матеріали створюються із якісної сировини, яка не містить шкідливих речовин;
відмінна теплоізоляція, оскільки СІП-панелі спочатку містять шар якісного утеплювача;
можливість перейти до обробки відразу після монтажу панелей, не потрібно чекати на усадку.
Є причини відмовитися від ідеї будувати будівлю із СІП-панелей. Зокрема, вони мають невисокий захист перед пожежею, дещо обмежені в плануванні та архітектурних рішеннях, тому виглядають досить типово.

А ви вже вирішили з чого будуватимете будинок?

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *